InTwello

VoorleesExpress werkt

In gezinnen die meedoen aan de VoorleesExpress wordt de leesomgeving thuis en de taalontwikkeling van de kinderen verrijkt, zo blijkt uit een studie van de Erasmus Universiteit in opdracht van Stichting Lezen. Ouders gaan naar eigen zeggen vaker voorlezen en de boekenkennis en het verhaalbegrip van kinderen groeien.

Twintig weken lang wekelijks een voorlezer in huis

Bij ouders met een taalachterstand kan de leesopvoeding in de knel komen. Hierdoor lopen hun kinderen het risico om taalproblemen te ontwikkelen. Speciaal voor deze doelgroep is het leesbevorderingsprogramma VoorleesExpress. Bij dit programma worden via vrijwilligers voorlezen en andere taal-activiteiten geïntroduceerd in de gezinnen. De VoorleesExpressbereikt jaarlijks ruim 5.000 gezinnen met kinderen tussen de 2 en 8 jaar.

Ook bij de BibliothekenBrummen|Voorst helpen tientallen vrijwilligers enthousiast mee om het voorlezen bij “hun” gezinnen te stimuleren. Zowel de kinderen als de voorlezers genieten van het voorlezen. Voorlezer Yvette vertelt over haar bezoek aan Sanne: “Een kind in een boek gedoken vinden bij het binnenkomen van het huis – het is ons wekelijkse voorleesuurtje van de Voorleesexpress- is iets moois. Toch raakt het me; want een kind heeft uit zichzelf een boek gepakt en is zich gaan verdiepen in het verhaal erin. Ik ben zelf dol op verhalen horen en lezen. Ik kijk haar aan, ze geeft me haar boekje en ik begin voor te lezen.”

Vooruitgang in verhaalbegrip en boekenkennis

De onderzoekers keken naar woordenschat, verhaalbegrip, boekenkennis van het kind, intensiteit van voorlezen door ouders en betrokkenheid bij voorlezen door het kind.De resultaten wijzen uit dat de VoorleesExpress werkt. De kinderen gaan vooruit in  verhaalbegrip en het aantal boeken dat ze kennen. Hun ouders gaan naar eigen zeggen bovendien intensiever voorlezen. De stijgende lijn in de boekenkennis van kinderen en het voorleesgedrag van ouders zet door nadat het programma na twintig wekelijkse bezoeken eindigt. Zowel nieuwe gezinnen als nieuwe voorlezers kunnen zich aanmelden. Er is grote behoefte aan voorlezers voor gezinnen in Eerbeek.

Kijk even op onze website: www.bibliotheekbrummenvoorst.nl  of neem contact met ons op:

brummenvoorst@voorleesexpress.nl