InTwello

Verschillende stijlen in één expositie

TWELLO.- Kitty Taverne heeft een paar jaar geleden tijdens verschillende workshops en schilderscursussen ontdekt hoe leuk het is om te schilderen en dat ze van variatie houdt qua stijlen. En al heel snel ontstond er een keur aan ouderwetse stillevens, portretten, modern realistische afbeeldingen, populaire tekstschilderijen, Victoriaanse boeketten in antieke lijsten. Inmiddels is het schilderen de zuurstof van haar bestaan.

In 2015 is ze lid van de Kunstkring Voorst geworden en gaat iedere week een middag schilderen met een groepje gezellige en interessante mensen. “Hier word je enorm gestimuleerd door elkaar omdat iedereen creatief bezig is en zijn eigen stijl heeft”, zegt ze enthousiast, “en je kunt jezelf op allerlei manieren uiten en ontplooien, want er worden in heel veel disciplines les gegeven.” Omdat ze nog aan het begin staat maar al wel een heleboel heeft gemaakt, vindt ze het leuk om haar werk aan anderen te laten zien. Ze hoopt mensen te raken en ook de drempel te verlagen een dergelijk schilderij aan te schaffen in plaats van een poster of populaire afbeelding uit een winkel.

Kitty is telkens weer verbaasd over zichzelf, over hoe ze begint aan een schilderij, over de opbouw en wat vervolgens het resultaat is. “Ik heb geleerd om te kijken en zo leer ik mezelf kennen én anderen”, heeft ze ontdekt, “en je krijgt soms onverwachte raakvlakken.” Lopend langs de galerij van haar werken op de gangen en kamers van de Boombosch trekt één schilderij bijzondere aandacht. Op de vraag wie ze het liefst zou willen portretteren was in haar beleving maar één antwoord mogelijk: Nelson Mandela, die ze door een milde gezichtsuitdrukking en vergevingsgezinde, lieve blik overtuigend goed op doek heeft weergegeven. Even verderop hangt ook een sprekende weergave van David Gilmour van Pink Floyd, waarvan ze de dromerige ogen – typerend voor zijn uiterlijk – zo frappant heeft uitgebeeld.

Verder is er een hele collectie van tekstschilderijen, waarbij ze tracht haar emoties te visualiseren. Vast staat dat ze ook een enorme fan is van oude meesters en in deze stijl stillevens wist te creëren. En dat het ook ‘omgekeerd’ kan bewijst ze door eerst antieke lijsten aan te schaffen om vervolgens de schilderijen erin te verzinnen. Op de gang hangt ook een ingelijste foto van een groot schilderij dat te zwaar was om op deze plek tentoon te stellen. Een antieke lijst met daarin een roos met een knipoog naar het ouderwetse poëzieplaatje. Om het extra spannend te maken kun je het omdraaien om een totaal andere stijl met veel zilver-, goud- en bronsverf te voorschijn te laten komen.

“Martina Paul organiseert sinds jaren de exposities bij de Boombosch,” benadrukt Kitty nog eens, “en zij heeft me op een verfrissende wijze begeleid en een opstelling van verschillende stijlen gemaakt.” Wie de expositie niet op deze locatie kan bezoeken, kan alle schilderijen bekijken en informatie vinden op www.kittytaverne.nl

Kitty naast haar Nelson Mandela, een man waar ze niet omheen kon