InTwello

Veel gekraai tijdens Open Kampioenschappen

TWELLO.- Bij binnenkomst is het opvallend rustig in de Havekes Mölle. De hanen houden zich stil want er wordt na een paar rondes even gepauzeerd met koffie en oliebollen. 50 hanen en haantjes zijn – georganiseerd door KDS Twello en Omstreken – bijeengebracht om tegen elkaar op te kraaien in groepjes van 10. De hanen van de deelnemers uit Twello, Wilp, Apeldoorn, Neede, Borculo en Goor strijden in twee klassen.

 

Erelid Harrie Pelgrim legt uit dat de vijfkoppige jury nauwkeurig en geconcentreerd gaat tellen en bij elke kraai een doperwt in een genummerd bakje deponeert. Aan het einde wordt het aantakl doperwten opgeteld. Niet alleen clubleden zijn van de partij, maar ook kinderen en andere belangstellenden, want gezelligheid speelt een belangrijke rol. Zodra het doek op de kooien weer valt en een nieuwe lichting hanen in de kooien is gezet, wordt de wekker ingesteld op 10 minuten en kan het spektakel weer beginnen. Gedurende de vastgestelde tijd moeten de hanen hun best doen en van zich laten horen. En dat doen ze. Soms aarzelend, niet allemaal tegelijk en de kleinen zijn over het algemeen vlotter met kraaien dan de grote hanen. Die scharrelen en pikken eerst nog wat in het zaagsel, maar als ze eenmaal hun stem verheffen dan is dat niet te missen. Het is telkens weer vermakelijk om dit schouwspel te volgen en te zien dat alle hanen, zeer gevarieerd qua ras, grootte en verenpracht, ook verschillende geluiden maken en soms lijkt het of ze van het kraaien al schor zijn geworden. En dan komt het uur van de waarheid:

 

Uitslag bij de grote hoenders:

Op de 1e plaats Guus Eunk uit Twello, zijn haan kraaide maar liefst 14 maal (in 10 minuten)

Op de 2e plaats Harrie Pelgrim, zijn haan kraaide 12 keer.
Op de 3e plaats ook een haan van Harrie Pelgrim, deze haan kraaide 8 keer.

Beste K.D.S. en jeugdlid: Guus Eunk.

De uitslag bij de Dwerghoenders:
Op de 1e plaats Jan Krooshof uit Neede, zijn haan kraaide maar liefst 34 maal

Op de 2e plaats Dinant Rohaan ook uit Neede, zijn haan kraaide 31 keer.

Op de 3e plaats ook een haan van Dinant Rohaan welke ook 31 keer kraaide.

Beste K.D.S. lid was Gerrie Goorden, zijn haan kraaide 20 keer. Beste K.D.S. jeugdlid was hier Jeroen Beekhuis, zijn haan kraaide 14 keer.

De prijzen voor de beste kraaiers waren cadeaubonnen, beschikbaar gesteld door de Welkoop.
De 2e en de 3e plaats ontvingen een gevulde envelop.

Verder is de club op zaterdag 16 januari aanwezig op boerderij de Lebbenbrugge in Borculo.

Tijdens een uitzending van Radio Gelderland van 8.45 tot 12.45 uur houdt de vereniging dan ook een Hanenkraai-wedstrijd in samenwerking met N.P.V. Neede. Publiek is daarbij welkom.

 

Bron: Voorster Nieuws