InTwello

Veel bekijks op Dag van de Bouw

TWELLO.- De geur van vers gemaaid gras en een huis met allure, omgeven door een idyllische, lommerrijke parktuin….dat is de eerste indruk als je Huis Hunderen nadert. Land- en Koetshuis zullen vanaf oktober bepalend zijn voor de typisch eigen woonsfeer en als je de deur opent dan slaat men een oud boek open en wordt de geschiedenis leesbaar. De omgeving sluit zich als een goed zittende jas om het huis en één vraag dringt zich onmiddellijk op: wie zou hier niet graag willen wonen?

 

Sommige huizen maken meteen een statement omdat zij een reflectie zijn van de architecten uit hun tijd. Zo’n pand is Huis Hunderen. Het huis belichaamt al het fraaie uit hoogtijdagen van de aristocratie, omarmd door een prachtige parktuin en heeft een unieke herbestemming gevonden als particuliere woon- en zorgvoorziening voor ouderen met geheugenproblemen. Met een soort ‘röntgenblik’ zagen initiatiefnemer Ton Runneboom en Henk-Jan van Essen, directeur Trimenzo en Het Hunderen Twello BV, de mogelijkheden. Maar daarvoor moeten de mouwen stevig worden opgerold. Beiden tonen een aanstekelijk enthousiasme voor deze rustige plek, weg van alle hectiek en ver van stadsgeluiden. Afgelopen zaterdag – op de Dag van de Bouw – konden belangstellenden een kijkje achter de schermen nemen om de vorderingen te zien en de sfeer te proeven.

Van een opknapbeurt is geen sprake, maar van een omvangrijke renovatie en verbouwing. En omdat het Landhuis de status van Rijksmonument heeft en het Koetshuis van Gemeentelijk Monument, blijven veel kenmerkende details bewaard of worden in ere hersteld met comfort van de 21e eeuw. “Mensen houden zélf de regie over hun leven”, benadrukt Ton Runneboom, ‘ondersteund door zorg en service die noodzakelijk zijn.”Zorg à la carte”, noemt hij deze woonvorm schertsend en vervolgt: “Met hulp is het hier mogelijk, lang zelfstandig thuis te blijven wonen en er is geen gesloten afdeling. Omdat de deur open blijft, zullen buiten de nodige aanpassingen worden gedaan. Er zal veel aandacht zijn voor culturele activiteiten zoals live huisconcerten eens per week en de maaltijden zullen met liefde worden bereid. De kosten voor bewoning, service en verzorging zullen volgens de initiatiefnemer een fractie zijn van wat men thuis in een eengezinswoning met 24-uur’s hulp zou moeten opbrengen”.

Dijkman Bouw is druk doende alle verbouwingen tot uitvoering te brengen. Op de begane grond is een enorme serre in aanbouw met grote glazen ramen en zicht op het fraaie panorama dat zich buiten ontvouwt. Het is de bedoeling deze kamer als gemeenschapsruimte te gebruiken naast het woonkamergedeelte plus keuken. Op dit ogenblik worden 10 wooneenheden in het Landhuis en negen in het Koetshuis gerealiseerd, allemaal voorzien van badkamers en per (brancard-)lift te bereiken. De houten trap in het Landhuis wordt in ere hersteld en dient als brandtrap, daarnaast wordt een tweede geplaatst. Alle kamers bieden een prachtig zicht op het omringende groen. De logeerkamer op de tweede verdieping biedt familie gelegenheid tot overnachten. Leuk detail: in een kamer op de bovenverdieping van het Landhuis getuigen twee bedsteden van vervlogen tijden en die mogen er ook niet uit. Vloeren en gordijnen worden voor alle bewoners geregeld, over de inrichting beslist elke bewoner zélf. Het resultaat zal een metamorfose van ongekende omvang zijn: Een parel in de gemeente Voorst op een plek die telkens opnieuw betovert.