InTwello

Signeermiddag Froukje Jansen bij Boekhandel Oonk

TWELLO.- Froukje Jansen en Annick de Witt hebben samen een boek geschreven over duurzaamheid en de relatie die wij als mensen met de natuur hebben. Het zijn verhalen, ontstaan uit interviews met bekende en minder bekende Nederlanders, allen duurzame denkers en doeners. De titel van het boek is ‘Duurzaamheid van binnenuit’.

Froukje Jansen is programmamaker en debatleider met een uitgesproken maatschappelijk profiel. Dr. Annick de Witt is onderzoeker en docent aan de TU Delft en heeft zich gespecialiseerd in de culturele en psychologische aspecten van duurzaamheid. Voor hun boek hebben zij mensen opgezocht die allemaal deel uitmaken van het door prinses Irene opgerichte NatuurCollege, zoals prinses Irene zelf, Willem Verweda, algemeen directeur en initiatiefnemer van de internationale organisatie Commonland. Klaas van Egmond, milieukundige en hoogleraar geo-wetenschappen aan de universiteit Utrecht en anderen. In het boek staan doorleefde visies van persoonlijke zoektochten. Ruimtevaarder André Kuipers schreef het voorwoord en gaf aan dat de verhalen hem inspireren en de moed geven, door te gaan met wat hij doet.

Irene van Lippe-Biesterfeld, oprichtster van het NatuurCollege, zocht altijd al naar verbinding in de politiek, het feminisme, vrouwen voor vrede en intercultureel werk. Door de oprichting van het College wil zij het herstel van de relatie tussen mens en natuur benadrukken. In het boek is te lezen hoe ze  een vermoeiende, moeilijke periode in haar leven de baas wordt en tot opzienbarende conclusies komt. Namelijk dat juist een ramp achteraf een cadeau blijkt te zijn. Een proces waarin mogelijk duidelijk kan worden wat werkelijk van belang is in iemands leven. De verhalen in het boek belichten diverse aspecten van de transformatie in bewustzijn, die tegenwoordig zo hard nodig is. Burgemeester Penninx neemt op deze middag het eerste boek in ontvangst.