InTwello

Roos uit Twello heeft hoofdrol in tv-serie: ‘Tonen wat ik wél kan’

Twellose_Roos_hoofdrol_tv_serie

DEVENTER/TWELLO  – Ondanks een bindweefselziekte een hoofdrol pakken in een televisieserie: dat een handicap je dromen niet in de weg hoeft te staan, bewijst Roos van de Wiel.
De net 13-jarige Twellose, die zelf liever over beperking dan handicap praat, schittert vanaf zondag op de televisie in de achtdelige serie Caps club van Zapp. De serie is geproduceerd door Lucille Werner en gaat over een groep jongeren met een handicap, die mysteries oplossen. “Dat maakt mijn rol extra speciaal”, zegt Roos, die niet kan wachten om de eerste aflevering te zien.

Beperking
“In de serie speel ik een meisje in een rolstoel en dat is mijn eigen rolstoel. Door mijn bindweefselaandoening heb ik slappe gewrichten en kan ik geen lange stukken lopen. Op school en als ik met mijn moeder naar de markt ga, zit ik ook in die rolstoel. Een betere rol past er eigenlijk niet bij mij. De serie wil laten zien wat je allemaal kan als je een beperking hebt en dat wil ik ook altijd.” Terwijl Roos dat zegt, begint moeder Chantal Vos naast haar te glimlachen. “We willen thuis ook niet te lang stilstaan bij wat je niet kan. Je moet juist kijken naar de dingen die je wel kan. Daarom praten we ook liever over een beperking dan over een handicap. De tv-serie sluit daar mooi bij aan. Zij leggen juist de nadruk op het talent.”

Talent
Talenten die dochter Roos dan ook niet ongebruikt laat. Zo twirlt de Twellose ondanks haar bindweefselziekte bij muziekvereniging Cadenza in Twello en volgt ze op het Veluws College extra lessen expressie. “Extra mooi dat ik nu dan ook kan laten zien wat ik wél allemaal kan en dat ook nog eens in zo’n grote serie. In de eerste aflevering kom ik pas aan het einde in beeld. Maar vanaf dat moment heb ik als Lucienne één van de grote rollen.”

Audities
Zo staat Roos naast onder andere Birgit Schuurman, Leontine Borsato en Harry Piekema. “Mijn zus zag vorig jaar een reclame waarin ze mensen voor de serie zochten. Ik kwam door de verschillende audities en we hebben de hele zomer op verschillende locaties gefilmd. Dit is de beste manier om anderen wat te laten zien over kinderen met een beperking.”

Scheve gezichten
Bovendien kan de Twellose zo afrekenen met scheve gezichten die ze af en toe om zich heen ziet. “Omdat ik wel kleine stukjes kan lopen, kan ik als in aan het winkelen ben gewoon opstaan uit de rolstoel om wat te passen. Dan zie je iedereen altijd wel even kijken. Mooi dat mensen kinderen met een handicap in deze serie beter kunnen leren kennen.”

Bron: de Stentor