InTwello

Rolf Tijssen: sporter met mentale veerkracht

TWELLO.- Elke sporter in Twello kent zijn naam: Rolf Tijssen. Veertig jaar lang runde hij de enige sportschool die Twello rijk was. Eerst aan de Klokkenkampsweg, maar vanwege ongekend succes verhuisde Rolf zijn bedrijf al gauw naar het Jachtlustplein. “In mijn werk heb ik nooit alleen gefocust op het fysieke, ook mentale kracht heeft altijd mijn aandacht.” Dat Rolf zijn sportschool afgelopen zomer verkocht, wil dan ook niet zeggen dat hij onderuitgezakt geniet van een leven zonder werk en verplichtingen. Integendeel. “Ik ben drukker dan ooit met mijn cursussen weerbaarheid en de lessen judo en jiu jitsu die ik al jaren geef.”

Rolf_tijssen_Twello

Zo’n negen uur per week staat hij op de judomat tussen de allerkleinsten. Zijn leerlingen krijgen allerlei grepen en technieken onder de knie. “Maar ik zorg ook dat zij mentaal stevig staan, ik doorgrond ze doorgaans binnen een paar minuten en zorg dat ze fysiek én mentaal krachtiger uit mijn lessen komen.”
Verschillende reizen naar Japan maakten hem nog meer bewust van het feit dat lichaam en geest niet zonder elkaar kunnen. “In Nederland wijzen we als eerste naar een ander als er problemen zijn. We doen eerst, praten er dan over en luisteren vervolgens naar wat de ander te zeggen heeft. Maar dat is precies de omgekeerde volgorde! Eerst luisteren, anders kom je nergens. Dat zijn we in onze samenleving een beetje vergeten.”
En dus luistert Rolf naar zijn leerlingen,  of dat nou kinderen op de judomat zijn of volwassenen die hij trainingen geeft. “Ik kom niet met kant en klare oplossingen, maar hou ze een spiegel voor waarna ze zelf doorgaans tot een goede oplossing komen.” Met die aanpak traint Rolf ook veel medewerkers in de zorg en op scholen. “Maar vlak in dat laatste geval de ouders ook niet uit hoor”, benadrukt hij. “Die moeten eens leren hun kinderen los te laten, zodat kinderen zelf nadenken over situaties en dus weerbaarder en zelfstandiger worden.”
Terwijl hij de details van zijn cursussen uit de doeken doet, blijkt Rolf nog meer bezigheden te hebben. “Ik ben mijn leven lang al schilder geweest”, zegt hij trots. “Hier, deze schilderijen heb ik allemaal zelf gemaakt”. Terwijl hij een rondgang maakt langs judotaferelen vertelt hij over zijn tweede passie. “Ik heb altijd gezegd: óf ik ga iets met judo doen óf ik word kunstschilder. Zoals je kunt zien is het dat eerste geworden, maar het tweede is nooit helemaal verdwenen uit mijn leven.”
Het maakt dat hij in balans blijft. “Je hoofd leegmaken, zorgen dat lichaam en geest contact met elkaar blijven houden, dat is belangrijk. Je voelt je goed in je lijf als het goed zit in je hoofd. Mijn werk in weerbaarheidstrainingen en judolessen gaat dus ook echt verder dan alleen het fysieke.”
Het werk dat hij nu doet, is een dankbare taak. “De sportschool is jarenlang mijn leven geweest, dat was op zeker moment mooi geweest. Nu help ik anderen met de grote dingen in het leven. Dat is mooi werk, de samenwerking tussen lichaam en geest verveelt nooit.”
www.tijssenweerbaarheid.nl

Bron: Voorster Nieuws