InTwello

Opening culturele seizoen

TWELLO.- Afgelopen zondag heeft de Kunstkring Voorst het culturele seizoen 2015/2016 ingeluid. Yvonne Lengkeek was uitgenodigd deze in alle opzichten geslaagde dag te openen. Daarbij ging zij vooral in op het thema ‘Portret’, dat door middel van een schilderij of foto uitgebeeld kan worden of door een gebeeldhouwde weergave. Zij was verrast door diversiteit en groepering van de kunstwerken, die het geheel een eigen dynamiek verleenden.

Terwijl binnen een grote variatie aan kunstuitingen te bewonderen is, leent zich het weer bij uitstek voor alle buitenactiviteiten. Bert Stroop, pas een jaar bezig met zijn hobby, beeldhouwt gedurende de hele dag. Mientje Severin werkt het liefst naar levend model. Vandaag tekent zij voor een vriendenprijsje een fraai portret van degene die even de tijd wil nemen naast de ezel plaats te nemen. Het resultaat is verbluffend. In totaal zijn er 18 kunstenaars voor 16 disciplines. Daarnaast is er van alles te doen zoals tarot, schmink, raku stoken, voor de kleintjes mozaïeken, graffiti en lezingen. Méli Mélo zorgt voor temperamentvolle en soms ook droevige, maar stemmingvolle, folklore.

Jennefer Mellink is te gast. Een enthousiast en gepassioneerd schrijfster die zich ooit heeft laten inspireren door haar grootvader Piet Valkman. Samen hadden ze het vaak over schrijven, over zijn korte verhalen die hij ook voor onder andere de Viva schreef. Bovendien was hij boekrecensent voor het tijdschrift Elsevier. De liefde voor zijn vak is ook een onbewuste inspiratiebron geweest voor Jennefer. Vorig jaar debuteerde zij met haar eerste thriller ‘Gebroken’, een spannende young adult. In haar tweede boek ‘Kwaad Bloed’ staat een vriendengroep centraal. Een boek om vooral de jeugd kennis te laten maken met het plezier dat je kunt hebben bij het lezen. Een boek met een onverwacht einde.

Psychologe, auteur en dichteres Neletta van Heuven kan als geen ander gepassioneerd vertellen over haar vak. Zij is in onze gemeente geboren als dochter van dokter van Heuven, gedurende 30 jaar een zeer geliefd huisarts en houdt nu praktijk in Deventer. Bij de Kunstkring laat zij haar creatieve kant zien door middel van ‘verhalende’ schilderijen, meestal een (zelf)portret met ‘een ingebouwde veiligheidsfactor’. Schilderijen om over na te denken en bij stil te staan, want de achterliggende psychologie ontbreekt in haar kunstwerken niet. Diepgaande gesprekken en problemen in de relationele sfeer hebben Neletta van jongs af aan aangetrokken. Als schoolmeisje probeerde ze al raad te geven en ontdekte ze dat mensen zich anders voordoen. Door opvoeding en omgeving onderging zij van lieverlee diezelfde splitsing, namelijk het verbergen van een afgekeurd deel van je en tonen van je mooie gezicht. “Ook wij splitsen onszelf in een Januskop, een dubbelgezicht”, zegt de vakvrouw. “De zonzijde zetten wij in de etalage en de schaduwkant verbergen wij in de kelder. Uit angst! Waarom zijn wij gespleten geraakt? Wie zijn wij écht?” Vragen die psychologe Neletta van Heuven in haar boek ‘Ons Januslot” voor de lezer toegankelijk tracht te maken om een uitweg te bieden uit deze impasses. Om therapeut te worden heeft Neletta bewust breed gestudeerd: theologie, filosofie en psychologie. Van Heuven verklaart dat als volgt: “Alleen binnen de samenhang van deze disciplines kun je vragen beantwoorden die men stelt zodra men in de problemen raakt.”