InTwello

Open dag vrijwillige brandweer

TWELLO.- Het is zaterdag. Sirenes en rook verraden het al: bij de brandweerkazerne is er iets bijzonders aan de hand. Een Open Dag zorgt weer voor veel spannends en leerrijks en laat groot en klein kennismaken met het afwisselende werk van de Brandweer Tell.

Er worden enthousiast kleine en grotere brandjes geblust, de hoogwerker laat zien wat hij kan en ook de keukenbrand krijgt weer onverminderd veel belangstelling. Dat is om te demonstreren hoe snel een keuken in brand kan vliegen en hoe snel een dergelijke brand op vakkundige wijze geblust kan worden, mits je er snel genoeg bij bent.

Trauma-heli in brand
Maar dan moet er een grotere brand geblust worden en zorgt de afzetting ervoor, dat ouders en kinderen niet te dicht bij komen. De trauma-heli wordt in brand gestoken en dat levert enorme vlammen op en zorgt voor spannende, maar veilige momenten. Zodra de hoge vlammen eruit slaan, komen twee brandweerwagens aanrijden, die zijn ingeseind om de brand met een geweldige waterstraal te blussen en om de piloot en inzittenden te ‘redden’. Vol spanning wordt ernaar gekeken en natuurlijk krijgen de brandweermannen het vuur gauw in bedwang. Binnen en buiten is van alles te doen. De kinderen kunnen in de bestuurderscabine van de brandweerwagens klimmen of onder begeleiding van een brandweerman de brandslang hanteren. Ook de allerkleinsten. Binnen kan men informatie krijgen over rookmelders, over hoe je moet vluchten bij brand, over koolmonoxidevergiftiging en een veilige schoorsteen etc.

Wie durft de uitdaging aan?
Postcommandant Emiel Horstink: “Deze dag dient twee doelen. Ten eerste om mensen kennis te laten maken met het werk van de Brandweer, ten tweede om nieuwe vrijwilligers te werven. Hij vertelt dat de Brandweer Twello uit 22 vrijwilligers bestaat en het verzorgingsgebied Twello en de buitengebieden beslaat. Ook kan het voorkomen dat men assistentie verleent aan omliggende korpsen en bij regionale calamiteiten. De vrijwilligers komen uit alle beroepsgroepen en uit alle lagen van de bevolking. Mensen die zich betrokken voelen bij hun woon- en werkomgeving. Daarvoor is men op zoek naar mannen en vrouwen tussen de 18 en 40 jaar, die bij voorkeur wonen en werken in Twello. Er is vooral behoefte aan mensen die overdag beschikbaar zijn. Emiel benadrukt dat brandweerwerk meer is dan alleen maar het blussen van branden, maar ook om mensen en dieren hulp te verlenen bij brand en ongevallen. Dus een goede lichamelijke en geestelijke conditie is wenselijk. Sportieve mensen, die stressbestendig zijn en praktisch ingesteld, bovendien doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel hebben zijn welkom! De Brandweer zorgt voor een goede opleiding en verzekering. Voor scholing, oefeningen en voor het uitrukken ontvangt men bovendien een financiële vergoeding. Bij interesse graag contact opnemen via telefoon of mail: e.horstink@vnog.nl, tel: 06 837 959 46.