InTwello

Excentriekelingen kleuren onze gemeente met Cora Sens

TWELLO.- Alle ingrediënten van het gesprek dat ik voer met Cora Sens vormen een boeiende biografie. Nuchter, wars van opsmuk en zélfbewust vertelt zij over haar leven. Met een voortdurende sprankeling in haar ogen die enthousiasme, ideeënrijkdom en veel creativiteit verraden. Cora Sens, een opmerkelijke vrouw……..

Op haar 10e had Cora al veel belangstelling voor de zwemsport. In 1965 begon ze in Deventer met het synchroonzwemmen, toen nog kunstzwemmen genoemd. Ze heeft veel wedstrijden gezwommen en meegedaan aan regionale en centrale trainingen. “In mijn topjaren trainde ik twee keer per dag”, zegt ze enthousiast,” om 6:00 uur ’s morgens en om 6:00 uur ‘s avonds. In Zwolle is ze als trainster opgeleid, maar haar ambities gingen uit naar jurylid. Daarvoor volgde ze cursussen, die ze succesvol afsloot met een diploma. Daarmee mocht ze al vrij snel Nederlandse Kampioenschappen beoordelen. Lachend: “Later mocht ik ook op Europese en Wereldkampioenschappen de ‘bordjes opsteken.” Meer dan 30 jaar heeft ze internationale wedstrijden gejureerd en 10 jaar lang opleidingen verzorgd voor de KNZB. Daarnaast was ze bestuurlijk actief binnen de landelijke zwembond. Na het zwemmen is ze 17 jaar actief geweest in de paardensport, als initiator van een paardensportevenement dat nu landelijke bekendheid geniet.

Basis interesse cultuur op school gelegd
Mijn gesprekspartner is in de binnenstad van Deventer geboren. Als jong meisje bezocht ze de MMS op de Nieuwe Markt. “Een brede, talengerichte school”, merkt Cora op, “en de laatste twee schooljaren waren onze literatuurjaren, maar ook met vakken als Kunstgeschiedenis, Kunstbeschouwing en Muziek”. Dat op deze school de basis voor haar interesse in cultuur werd gelegd, daarvan is Cora overtuigd. Over het feit dat ze in de jaren 60, tijdens de Flower Power, van haar ouders niet de kunstacademie mocht bezoeken, was Cora dusdanig verbolgen, dat ze het hoofd in de wind gooide en in de orthodontie ging werken. “Mijn wortels liggen dus in de tandheelkunde”, zegt ze schertsend.

Enige jaren later diende zich een boeiende baan bij een evenementenbureau in Hilversum aan, waar ze heel spoedig het vak van producer heeft opgepakt. Na daar een aantal jaren gewerkt te hebben, is ze voor zich zelf begonnen. Een moeilijke tijd van hard werken, maar ze heeft het gered. Midden in de Golfcrisis richtte ze Sens Consultancy PR en Evenementen op. Jaren later runde ze samen met een partner een Reclame- en Evenementenbureau en was ze projectmanager van een economisch programma voor TV Gelderland. Ook voor RTV Oost heeft ze als uitvoerend producent gewerkt en haar programma ‘Over Adel’ werd in 12 afleveringen uitgezonden in 2013. Mijn gesprekpartner bevestigt mijn vermoeden: Ik heb het te maken met een onvermoeibare, creatieve geest, die van het organiseren haar beroep heeft gemaakt.

Fotograferen
Landgoed ‘Huis de Voorst’ diende zich aan. Een locatie om te trouwen, voor congressen en presentaties. Vastberaden en weloverwogen kocht ze het bedrijf. Na zeven succesvolle jaren heeft ze het weer van de hand gedaan. Op een ander kasteel, een Havezate, heeft ze vervolgens een aantal jaren de functie van locatiemanager vervuld en zo veel ervaring in deze branche opgebouwd. Sinds enige tijd heeft Cora een nieuwe hobby. Naast haar werk wel te verstaan, want Cora loopt niet in de zeven spreekwoordelijke sloten tegelijk. Het is de fotografie. Zij volgde allerlei cursussen aan o.a. de fotovakschool en wordt nu persoonlijk begeleid door haar mentor, een bondsfotograaf binnen een fotokring. Even valt het stil als zij nadenkt over haar voorkeur, want zij ziet in vele onderwerpen een uitdaging: industriële fotografie, natuur, portretten, landschappen, architectuur en avondfotografie. Ze verstaat de kunst om momenten te vangen met een bijzonder oog voor vormgeving en schoonheid. In het voorjaar zal ze haar eigen foto-expositie houden op Landgoed Kleine Noordijk, waar ook de ‘Lebuïnusfoto’s’ ter sprake komen.

Het Lebuïnuspad
De Lebuïnusroute is een initiatief van Eibert de Ruiter. Naar een brainstormsessie rolden de ideeën over elkaar heen en hebben Cora en Eibert het project samen opgepakt. Een ‘duo positief’ dat elkaars energieën weet te versterken. Maar ook als wij in het digitale tijdperk onze boekenplanken leeghalen, dan zijn er ook boeken die juist de schoonheid van papier relevant maken. En zo creëerde Cora Sens het ‘Bidboek’ voor het Lebuïnuspad, een evenement over onze landsgrenzen heen, dat vermoedelijk in 2016 gerealiseerd kan worden. Het boek ligt permanent ter inzage op de Kleine Noordijk en omvat beelden die stuk voor stuk liefdevolle bewondering oproepen. Het beeld van Lebuïnus van kunstenaar Theo Schreurs speelt hierbij een belangrijke rol. Het pad begint bij de kerk in Wilp, loopt over de dijk via Deventer naar de omliggende gebieden. De beoogde wandelroute meandert ook door Twello. Burgemeester en wethouder steunen dit plan van harte. Iedereen, bedrijven, horeca, kunstkringen, cultuurinstellingen etc. kunnen zich aansluiten. Cora is tevens voorzitter van het ‘Comité Beeld Geert Groote’ en heeft zich met alle activiteiten naast haar eigen werk op het culturele pad gefocust. Voor haar en haar omgeving betekent dat onversneden plezier!

Auteur: Barbara Hoose