InTwello

‘Mijn broer’, derde boek van jeugdige schrijfster

TWELLO.- Het wordt nu eens tijd om te schrijven voor kinderen van mijn eigen leeftijd, dacht Eline Harleman (15) uit Twello vorig jaar. De schrijfster in de dop ging achter haar laptop zitten en het resultaat is het boek “Mijn broer”, dat vanaf deze week verkrijgbaar is en bedoeld is voor jongeren van ongeveer 12 tot 16 jaar. “Mijn broer” gaat over Jesse die in de problemen komt als zijn ouders erachter komen dat hij homoseksueel is. Gelukkig heeft hij steun van zijn zusje, dat er modernere ideeën op nahoudt, maar meerdere malen komt hij flink in moeilijkheden.

In de afgelopen jaren schreef Eline twee boeken voor kinderen van een jaar of acht. Deze boeken vertellen de verhalen van de konijnenfamilie Wortel. “Ik schrijf al zolang ik me kan herinneren”, vertelt Eline. “In groep 3 kreeg ik een schrift cadeau voor mijn verjaardag en daarin ben ik toen begonnen met een verhaal. Dat werd uiteindelijk een boek. Ik ben nog veel meer gaan schrijven en in 2011 gaf ik mijn eerste boek, ‘’Detectivebureau Wortel’’, uit. Een jaar later kwam nog een boek uit over dezelfde konijnenfamilie.”

Beide boeken werden uitgegeven door een on-demand-uitgeverij. Eline ging vorig jaar op zoek naar een uitgeverij waar iedereen toegang toe had en niet alleen de mensen die ze vertelde over haar boek. Ze kwam terecht bij uitgeverij Schrijverspunt. Ze stuurde het script in en was blij verrast, dat zij het goed genoeg vonden om direct uit te gaan geven.

“Voordat ik het verhaal schreef, heb ik de verhaallijn uitgezet”, aldus de havo-scholiere. “Hierin staat wat ik ongeveer wil laten gebeuren en in welke volgorde. Vervolgens heb ik het verdeeld in hoofdstukken en ben die verder gaan uitwerken. Ook ben ik op bezoek geweest bij een politieagent om te vragen of dingen die ik in het boek beschreef, ook echt zo kunnen gebeuren. Wanneer iemand wordt veroordeeld bijvoorbeeld. Zo kwam langzamerhand het boek tot stand”.

Nu haar derde boek uit is, en Eline al weer bezig is met een volgend verhaal, weet ze het eigenlijk wel zeker: ze wil later iets met schrijven gaan doen. Eerst dacht ze aan journalistiek, maar nu gaat haar interesse toch meer uit naar het schrijven van columns en verhalen. Binnenkort doet ze mee aan een landelijke verhalenwedstrijd en ze is al naar een open dag geweest van een opleiding waar startende schrijvers terechtkunnen. “Het zou prachtig zijn als ik daar na mijn havo-opleiding daar word aangenomen”. Aan haar enthousiasme zal het niet liggen.

“Mijn broer” is te bestellen op o.a. www.bol.com en www.bruna.nl of via alle boekhandels.

Bij boekhandel Oonk in Twello ligt het boek op voorraad.