InTwello

Martinusschool sport op ‘Schoolplein-14’

TWELLO.- De Martinusschool (Duistervoorde) beschikt als eerste in de gemeente Voorst over een z.g. Schoolplein-14. Gemeentebestuur, sportkoepel en oud-leerling tevens  volleybalinternational Robert Horstink gaven vrijdagmiddag het startsein aan de 180 leerlingen om het nieuwe schoolplein in gebruik te nemen. Dat was niet aan dovemansoren gericht, vol jeugdig enthousiasme werd er met Horstink een wedstrijdje gespeeld. De  Martinusschool heeft met steun van de Johan Cruyff Foundation, bijdrages uit het Rabobank-Coöperatiefonds en de gemeente Voorst een zogeheten ‘Schoolplein-14’ gerealiseerd. Met het project wil de Johan Cruyff Foundation kinderen tijdens maar ook ná schooltijd uitdagen om samen meer te sporten en te spelen. Want sport en spel is net zo belangrijk voor de ontwikkeling van een kind als leren lezen en schrijven.

Op het schoolplein zijn lijnen en kleurvakken (coatings) aangebracht. Door deze coatings worden de leerlingen meer uitgedaagd om samen te sporten en te spelen. Ook kreeg de school een sportpakket en spellenhandboek om actief met de leerlingen aan de slag te gaan op hun Schoolplein-14. Naast het stimuleren van het samen sporten en spelen, biedt het  aan leerkrachten structuur en overzicht op het schoolplein, laat het ook minder sportieve kinderen bewegen, stimuleert het de creativiteit van kinderen om vooral zelf spelletjes te bedenken en vermindert het ‘opstootjes’ op het schoolplein.

De14 regels van Johan Cruijff spelen bij Schoolplein-14 een belangrijke rol. Het schoolplein is een ontmoetingsplek waar thema’s als respect voor elkaar, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen centraal staan. Die thema’s worden vormgegeven door de ‘14 regels van Johan Cruijff’. Zij zijn terug te vinden op elk Schoolplein-14 en elk ‘Cruyff-Court’ ter wereld. De ambitie van de Cruyff Foundation is om in heel Nederland schoolpleinen te creëren waar kinderen worden uitgedaagd om samen te sporten en te spelen. Als het aan de Cruyff Foundation ligt, heeft straks iedere basisschool een Schoolplein14.