InTwello

Kinderboek Fleur de Jong en Maxim Houben nu op de markt

‘Jurre in het spiegelpaleis’

TWELLO.- Twee goedlachse jonge dames, vriendinnen en studiegenoten, hadden het plan opgevat samen een kinderboek te schrijven en te illustreren. Op het woord volgde de daad en inmiddels is het boek uit.

Fleur is in Twello geboren en Maxim in Apeldoorn. Na de basisschool en middelbare school koos Fleur voor de studierichting Padagogiek op Windesheim in Zwolle, waar ze ook Maxim tegenkwam als klasgenote. Daaruit groeide een hechte vriendschap en dat bleef niet zonder gevolgen.

Talenten die elkaar aanvullen
Als eerstejaarsstudenten wilden ze hun vrije keuzepunten gaan invullen en hadden ze het plan opgevat dit samen te doen om gebruik te maken van elkaars talenten als belangrijke sleutel voor succes. Al pratend ontdekten ze hun gemeenschappelijke interesse voor het lezen van boeken. Dus moest het een boek worden, daar waren ze het al ras over eens. Studiegerelateerd, dus een kinderboek. “Mijn eerste gedachte was een kind met het ‘Syndroom van Asperger’ als hoofdfiguur”, legt Fleur uit, “vroeger kende ik zo’n jongetje”. Gaandeweg, stukje bij beetje, hebben ze samen het verhaal bedacht en na de eerste zinnen volgden de ideeën elkaar in snel tempo op. Maxim, een waar tekentalent, maakte alle illustraties. Ze vulden elkaar bijzonder goed aan. Voor het inzoomen van emoties hebben ze bewust gekozen omdat iemand met dit syndroom hoge pieken en diepe dalen kent. En zo ontstond gaandeweg het verhaal over Jurre. Er is niets raars aan hem te zien. Maar Jurre is niet zo als alle andere kindjes. Jurre heeft namelijk moeite met het uiten van zijn emoties. De dag dat Jurre samen met zijn grootvader naar het spiegelpaleis gaat, wordt een hele bijzondere en spannende dag. Er gebeurt van alles.

Door de school, met name hun studieloopbaanbegeleider, voelden zich de meiden enorm gestimuleerd en gesteund. En de eerste geluiden van enthousiaste docenten over reeds bestelde boeken hebben hen al bereikt.

Voor alle kinderen
Fleur en Maxim hadden de wens een boek te schrijven dat geschikt zou zijn voor alle kinderen. En dat is hen gelukt. Het boek is een verhaal van een jongetje in al zijn kwetsbaarheid, dat liefdevolle verwondering oproept. Een echte aanrader voor alle kinderen! “Je zou het Syndroom van Asperger er bijna niet uit kunnen halen, als je deze ontwikkelingsstoornis niet kent”, benadrukt Fleur, “en daarom is het geschikt voor iedereen en zullen zich sommigen meer daarin herkennen dan anderen”. Op het advies van derden hebben beiden het concept naar Boekscout gestuurd. Een uitnodiging voor een auteursbijeenkomst in Soest volgde daarop en na een feedback en de correctie van enkele foutjes werd het kinderboek goedgekeurd. Beiden stralen en kunnen hun enthousiasme nauwelijks onderdrukken, want inmiddels is het boek uit en kan men het via Boekscout.nl bestellen, maar er liggen ook enkele exemplaren bij Boekhandel Oonk. Of ze nog meer boeken zullen schrijven? “Wie weet”, zeggen beiden met opgetrokken schouders en een brede glimlach, “misschien komt er nog een keer spontaan iets in ons op”. Maxim is er nog niet uit, maar Fleur wil na afronding van de studie naar de universiteit.