InTwello

Groepsexpositie Kunstkring Voorst

TWELLO.- Marijke van Munster verricht met verve de opening. Ze bedankt ook Theo Krijnen, huismeester van de kunstkring, voor het fabriceren van een geweldig hulpmiddel – in vaktermen ‘hondje’ genoemd – voor verplaatsing van zware panelen om kunst en licht te laten versmelten tot een intrigerende totaalervaring.

Het thema van de expo is: ‘Zomer, vakantietijd’ en mens en natuur hebben vaak model gestaan. Het seizoen betekent vaak een reis maken en aan de hand van de beelden en schilderijen laat Marijke het publiek een rondreis maken door het tentoongestelde. Via eigen Hollandse bodem naar schilderijen van New York langs de verkoeling van een blauw meer naar de Canarische eilanden.

Twee nieuwe leden, houtbeeldhouwers, zorgen voor een nieuw ‘geluid’. Bart Stroop en Harm Groen laten zien, dat je een stuk hout tot spreken kan brengen, door het te bewerken maar zijn natuurlijke eigenschappen en vormen intact te laten en te onderstrepen. Je voelt authentieke verstilling van kunst die ambachtelijkheid uitstraalt. Als aaibaarheid voor de waarde van een sculptuur van belang was dan zijn deze houten werkstukken bijzonder waardevol. Willem van Bilzem slingert meestal ieders raderwerk van de hersenen aan door zijn spirituele, meditatieve werken. Maar op deze tentoonstelling laat hij zien dat hij met rake lijnen en subtiele kleuraccenten ook een prachtig natuurlandschap kan maken. ‘Kringgesprek’ noemt hij zijn werk met ‘vergaderende’ koeien op een sappige weide tussen een bosrand en een verkoelende vijver in zachte pasteltinten.

De vrolijke, kleurrijke vogels van Truus Rothengatter zijn van glas. Transparant en breekbaar hangen ze aan takjes als kleinoden van de natuur. De fantasie van Anne-Marie Mulder kent geen grenzen als het erom gaat steeds nieuwe dingen en combinaties voor haar mozaïekkunst te bedenken. Deze keer een combinatie met glas, keramiek én was. Jacqueline Midavaine en Hinke de Jong zijn tot een bijzondere samenwerking gekomen. Hinke beoefent zeer kundig en fantasievol de kunst van de ‘zen’-tangling met als voorbeeld soms eigen beeldhouwwerk. Met een zwarte pen en potlood tekent ze op wit papier repeterende vormen, patronen en lijnen. De interesse van fotografe Jacqueline Midavaine was gewekt en zij zorgde voor de invulling van een fotografisch object, door de tekeningen te vergroten op een speciaal materiaal dat tegen wind en weer kan. De grote afbeeldingen hangen bij het raam en zijn van buitenaf te bewonderen. Nieuw in de expositieruimte is de leestafel met onder andere velerlei materiaal over de deelnemende kunstenaars. Conclusie: Opnieuw een kleurvolle, contrastrijke en trefzekere dialoog tussen alle passievolle kunstenaars.

De glazen vogels van Truus Rothengatter zijn net kleinoden van de natuur.