InTwello

Glasvezel buitengebied een stap dichterbij

Investeringsfonds CIF maakte glasvezel beschikbaar voor meer dan 300.000 Nederlandse adressen

INTENTIEOVEREENKOMST CIF: SNEL INTERNET VOOR VELUWSE BUITENGEBIEDEN STAP DICHTERBIJ

De Stichting Breedband Noord Veluwe heeft een intentieovereenkomst gesloten met het Communication Infrastructure Fund (CIF) voor de aanleg van glasvezel in de Veluwse buitengebieden. Het gaat om ongeveer 40.000 huishoudens. De start kan op korte termijn al plaatsvinden, wanneer CIF tot afspraken komt met de elf gemeenten over onder andere vergunningen, leges en graafdieptes.

Naast zeven gemeenten op de Noord-Veluwe (Putten, Ermelo, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem en Heerde) zijn ook vier gemeenten uit de Stedendriehoek geïnteresseerd in deze samenwerking (Apeldoorn, Epe, Voorst en Brummen). In de afgelopen tijd zijn voor deze gebieden verschillende alternatieven onderzocht om snel internet voor de Veluwse buitengebieden mogelijk te maken. CIF maakte al eerder glasvezel mogelijk maakte voor 20.000 adressen in het buitengebied van Twente.

“Met de investering door CIF is de komst van snel internet op korte termijn zeer realistisch”, aldus Jules van der Weerd, voorzitter  van de Stichting Breedband Noord Veluwe. “De ervaringen van CIF en de positieve reacties van bewoners en politiek uit Twente zijn belangrijke redenen waarom onze klankbordgroep en de elf gemeenten enthousiast reageerden op het voorstel om met hen samen te werken.”

Gemeente aan zet
Nu de Stichting Breedband Noord Veluwe een intentieovereenkomst heeft getekend met CIF, zijn de gemeenten aan zet om met CIF afspraken te maken over onder andere vergunningen, leges en  graafdieptes. Daarnaast onderzoeken aannemers de komende periode het gebied zodat de kilometers lange glasvezel zo efficiënt mogelijk aangelegd kan worden. Deze factoren hebben een belangrijke invloed om de uiteindelijke kosten voor bewoners zo laag mogelijk te houden.

Jules van der Weerd:  “Het is lang geleden dat er is geïnvesteerd in moderne communicatietechnologie in de buitengebieden. En dat is hard nodig, want snel internet is in onze huidige maatschappij een nutsvoorziening geworden. Iedereen, van jong tot oud, heeft hier vandaag de dag mee te maken. Van de belastingdienst en bankieren tot thuiszorg en educatie; voor bijna alle diensten is een betrouwbare en snelle internetverbinding cruciaal. `

Snel internet voor iedereen
Vorig jaar kondigde de investeringsmaatschappij CIF aan dat het gemeenten en bewoners wil helpen bij het aanleggen van glasvezel op afgelegen plekken die tot voor kort te kostbaar bleken. CIF ziet daartoe mogelijkheden omdat er voldoende interesse is in snel internet, een grotere bereidheid van bewoners om financieel bij te dragen en de aanlegkosten van glasvezel door efficiëntere graaf- en aanlegmethodes goedkoper zijn geworden. Eerder werden de buitengebieden van Hilvarenbeek, Tubbergen en Dinkelland voorzien van glasvezel na een succesvolle vraagbundelingscampagne.

Zie www.breedbandnv.nl  voor meer informatie en ontwikkelingen.