InTwello

De Saharaoui nomaden, een vergeten volk in de woestijn

Lokatie

Bibliotheek Twello

Datum & tijd

  • 07/06/2018
  • 20:00

De Saharaoui nomaden , een vergeten volk in de woestijn
Het leven met mijn Saharaoui nomade partner

Op donderdag 7 juni verzorgt Mia Wiercx van Rhijn , kunstenares en wereldreizigster een lezing over de Saharaoui nomaden in de bibliotheek van Twello. In het uiterste zuiden van Zuid-Marokko en in Mauritanië leven de Saharaoui nomaden in eenzame en merendeels onherbergzame gebieden. Ze trekken hier rond telkens op zoek naar betere weidegronden voor hun kudde kamelen en geiten. Het is een vergeten volk , dat met grote moeilijkheden te kampen heeft vanwege toenemende droogte en veranderende leefomstandigheden.

Tijdens een zwerftocht door de woestijn in Zuid-Marokko ontmoette Mia Ahmed, een Saharaoui nomade, die haar partner werd tijdens hun trektochten door de woestijn. Na flink wat moeilijkheden van familie wordt ze uiteindelijk door de stam geaccepteerd.

Tijdens de lezing neemt Mia de bezoeker mee op een virtuele ontdekkingsreis naar de nomadententen  van de familie van Ahmed en het dagelijkse leven in de woestijn. Zo komen  verrassende, vaak ontroerende , maar ook komische kanten van dit herdersvolk door middel van onthullende dia’s, spannende verhalen en onbekende voorwerpen aan het licht.

Mia(Mariam) zet zich nu in met haar – African Nomad- voor het voortbestaan van de Saharaoui nomaden en het onder de aandacht brengen van hun culturele erfgoed in Europa.

Aanvang lezing: 20.00 uur. Entree € 2,00 voor leden, € 4,00 voor niet leden van de bibliotheek. Locatie: bibliotheek Twello.