InTwello

Echtpaar Bruins 60 jaar samen

TWELLO.- Ze zitten op een mooi plekje in Twello in een aangepaste woning aan het Mulderserf. Maar daar zijn vele verhuizingen aan voorafgegaan. Ware trekvogels waren het. Het echtpaar Bruins hield van verre reizen én van verandering van omgeving, totdat het zich voorgoed settelde in Twello.

Je hoeft niet lang te zoeken naar het huis van Trijntje en Roelof Bruins: alles is door dochter Diana en de kleindochters prachtig versierd. 60 jaar zijn ze inmiddels getrouwd. In Veendam leerden ze elkaar op 22 november 1953 kennen. Toen zij 12 was heeft ze hem voor het eerst ontmoet en de tweede keer zeven jaar later thuis bij haar ouders. “Onze moeders zijn nichten van elkaar en onze ouders waren broers en zussen”, lacht Trijntje. Zeven jaar later klikte het dus en bracht hij haar met z’n motor op een afstand van 80km naar een dansavond. Er kwam verkering van en later een verloving, zoals het zich toentertijd voor een jong stel betaamde. Trijntje had haar diploma’s als naaister op zak en Roelof werkte bij een boorbedrijf in Dedemsvaart. Hun eerste gezamenlijke adres was in Krimpen a/d IJssel, daar ging hij werken op een scheepswerf. Maar uiteindelijk bleek dat geen succes en keerden ze na negen maanden terug in haar ouderlijk huis, waar dochter Diana werd geboren. Hij reed als chauffeur voor een expeditiebedrijf in Veendam en zijn echtgenote kreeg opdrachten van een woninginrichtingzaak voor het maken van gordijnen. Roelof lachend: “Als ik dan thuis kwam, ging ik alles wat zij aan elkaar had gestikt strijken en dat deed ik graag voor haar.” Na anderhalf jaar lieten ze een eigen huis bouwen. Toen dochter Diana 4 jaar was, werd het weer tijd te gaan verhuizen en belandde het gezin in de Zaanstreek, daar werkte Roelof in Veevoederbedrijf en Meelfabriek Wessanen. Toen dochterlief 8 jaar was stonden de verhuisdozen opnieuw gereed want men vertrok naar Apeldoorn en daar werd zoon Erik in 1965 geboren.

Door ernstige pijnklachten van Trijntje was het gezin genoodzaakt in 1981 een chalet op het Scherpenhof in Terwolde te laten zetten, omdat er in Apeldoorn geen geschikte, aangepaste woning te vinden was. Daar heeft het gezin een tijdje gewoond totdat er een huis aan de Van Hogendorpstraat vrijkwam. Vlak daarna was het huidige huis beschikbaar en dat was liefde op het eerste gezicht. “Ik heb mijn vrouw 25 jaar lang in een rolstoel geduwd”, merkt Roelof op, “maar sinds de succesvolle pijnbehandelingen in het Deventer Ziekenhuis is deze tijd gelukkig passé. Ze heeft hem nog maar zelden nodig en voor een boodschap gaat ze soms met de scootmobiel naar het dorp!” Oude anekdotes worden opgegraven en Roelof vertelt geamuseerd over de tijd, dat hij zijn Trijntje op zijn schouders van de vliegtuigtrap afdroeg. “Ik was zwaar werk gewend’, zegt hij maar voegt er gauw aan toe: “Eerlijk gezegd, woog ze toen ook maar 52 kilo!”

Reizen deden ze veel. Naar Portugal, Tunis, Turkije en in Spanje gingen ze vaak overwinteren en toen de kinderen nog klein waren trokken ze met de caravan door Italië. “Ik zou nog wel graag naar Portugal willen,” zegt Treintje en haalt haar schouders op, maar mijn man durft niet meer”. Autorijdenkan hij nog als de beste en zo maken ze nog menig ritje of gaan weekendjes weg. “Maar als je mijn huidige auto vergelijkt met waar ik vroeger in reed, dan heb ik nu een Dinky Toi,”, verzucht Roelof. Samen genieten ze nu van de tuin of van een hotelletje. Al jaren komen ze in een klein hotel in Osnabrück, waar ze zich echt gast voelen. Al 27 jaar wonen ze in hun huis aan het Mulderserf en nog steeds is Roelof degene, die de cake bakt bij de koffie en die is niet te versmaden. Waar ze hun bruiloft vieren? Met de hele familie in Hotel en Uitgaanscentrum Preston Palace. 88 en 81 en nog steeds jong van geest……….