InTwello

De bibliotheek maakt je rijker!

De bibliotheek maakt je rijker!

Het Taalhuis helpt ook volwassenen met lezen en schrijven

 

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, krijgen een flinke steun in de rug. Zowel Bibliotheek Brummen|Voorst, Mens en Welzijn en Vluchtelingenwerk bieden hulp in de vorm van diverse activiteiten gericht op het leren van de Nederlandse taal.  In heel Nederland kunnen zo’n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder dit soort hulp goed gebruiken.

Lokale hulp
Ook veel inwoners in de gemeente Voorst hebben hier behoefte aan. Daarom is iedereen die het lastig vindt om bijvoorbeeld een brief te lezen, een boodschappenlijstje te schrijven of de (klein)kinderen voor te lezen, welkom in de Bibliotheek. Iedere week is er een Taaldocent aanwezig die samen gaat kijken welke activiteit geschikt en passend is.
Naast de wekelijkse spreekuren op donderdag heeft de bibliotheek ook Leesgroepen op de woensdagavond voor mensen die graag wat meer en beter willen lezen.

 

Zelf aan het werk in de Bibliotheek

Wie liever zelfstandig aan de slag wil met het verbeteren van zijn of haar taal-, reken- of digitale vaardigheden, kan daarvoor ook terecht in de Bibliotheek. Dat kan met boeken of computers met online oefenmaterialen van de Bibliotheek, of via wifi met een eigen smartphone of tablet. Medewerkers en vrijwilligers beantwoorden vragen als dat nodig is.
De website www.oefenen.nl is hier zeer geschikt voor.

 

Voordelen

De Bibliotheek is voor iedereen toegankelijk en dichtbij. In deze prettige omgeving kan gewerkt worden de persoonlijke ontwikkeling, in dit geval aan de verbetering van  taalvaardigheden. De meeste activiteiten zijn gratis, ook voor wie geen lid is van de Bibliotheek.

 

——————————————————————————–

Campagne ‘’bibliotheek maakt je rijker’’

 

De Nederlandse bibliotheken vragen aandacht voor basisvaardigheden: taalvaardigheid, digitale vaardigheden en rekenvaardigheid. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 2,5 miljoen Nederlanders van zestien jaar en ouder moeite te hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Samen met andere organisaties zorgen bibliotheken dat zij een minimum aan basisvaardigheden kunnen bereiken. Zodat zij ook goed kunnen deelnemen aan de samenleving.

https://www.bibliotheek.nl/maaktjerijker/ik-wil-leren.html