InTwello

50 jaar samen en helemaal thuis in Nederland

TWELLO.- Al op jonge leeftijd hebben Mehmet Burul en Kaniye Mercan elkaar in hun geboorteland Turkije als buurkinderen leren kennen en gingen volgens Turks gebruik – zij op 15jarige hij op 19 jarige leeftijd – met elkaar trouwen. Jarenlang woonde het echtpaar vervolgens met twee kinderen bij zijn ouders totdat het lot anders bepaalde: Mehmet gaf zich op om als gastarbeider in Nederland te werken. Een delegatie uit Nederland vertrok naar Ankara om zich van de kwaliteiten van de mensen zélf te overtuigen en hij kreeg de kans bij Linthorst in Twello als slager en uitbeender aan te slag te gaan.

Samen met 250 andere gastarbeiders woonde Mehmet toen in Deventer. Zijn gezinnetje in Turkije bezocht hij sporadisch. Voor echtgenote Kaniye waren het geen makkelijke tijden en daarom besloot zij in 1974 naar Nederland te komen. Drie jaar woonde ze op een opvangadres en in ’77 verliet ze Nederland weer omdat er geen vast woonadres was. Mehmet heeft uitsluitend in de vleesindustrie gewerkt, voornamelijk bij Linthorst in Twello. Zijn vrouw, met hun twee kinderen, keerde in 1981 terug om definitief in Nederland te blijven, want inmiddels had hij een huurhuis gevonden op hun eerste adres aan de Leigraaf, toen nog Molenstraat. In Nederland werden nog een zoon en twee dochters geboren. Moeder Kaniye was er voor de kinderen en bestierde het huishouden. “Wij zijn in tegenstelling tot onze ouders hier in Nederland heel vrij opgevoed”, legt dochter Gul uit en vervolgt: “Onze ouders lieten ons ook geheel vrij in de keuze van onze partners”.

Wethouder Arjo Pinkster is goed voorbereid als hij het echtpaar bezoekt om hen te feliciteren. Hij heeft zich van te voren verdiept in hun levensverhaal en stelt gericht vragen. En dan blijkt al snel dat het echtpaar helemaal in Nederland is ingeburgerd en zich als een vis in het water voelt op de Nieuwe Veldjes, waar het sinds 1985 woont. Zij houden erg van gezelligheid en dat lukt met 5 kinderen en 15 kleinkinderen moeiteloos. Behalve de oudste dochter, die terug is gekeerd naar Turkije, woont iedereen in de buurt. De wethouder herinnert zich Mehmet Burul jaren geleden via Stichting Mens & Werk al ontmoet te hebben. De Stichting beoogde werklozen in de vleesindustrie op te vangen en te helpen door een zinvolle dagbesteding.

Op de huwelijksdag werd er koffie gedronken met een heerlijk gebakje, maar afgelopen zaterdag vierde het echtpaar met alle kinderen en kleinkinderen samen feest. En omdat de oudste dochter er niet bij kon zijn omdat ze niet in Nederland woont, hielden ze het bescheiden. Wat heet…..het hield wel in dat vader Mehmet voor circa 30 personen ging koken, wat trouwens geen straf voor hem was, want koken is zijn grootste hobby.

Het was voor het echtpaar een eer om samen met de wethouder op de foto te gaan.