InTwello

15 jaar Vrouwenpraatgroep

TWELLO.- In september van het millenniumjaar 2000 is zij gestart. Heel bescheiden maar met grootse dromen. Een leefbare plek voor iedereen! Er is veel gebeurd en al zoveel waar gemaakt van de droom. Het kan werkelijk: een maatschappij waar plaats is voor iedereen! Dat is wat zichtbaar is in de vrouwenpraatgroep.

Er groeit zoveel uit het kleine zaadje, de grond blijkt vruchtbaar. Zo ontwikkelt de taalgroep anno 2000 zich tot een maatschappelijke, sociale werkgroep. Elke maandagochtend komen vrouwen bij elkaar om te delen en te ontvangen. De communicatie gebeurt in het Nederlands. Iedereen spreekt en helpt elkaar net zolang tot er begrip is, net zolang tot men elkaar verstaat. In vriendschap en met geduld staan de vrouwen elkaar bij. Trauma’s zijn er volop, maar steun navenant. Er is een lief-en-leedpot, die nogal eens aangebroken wordt. Een bloemetje kan troostrijk zijn en geeft ook de aandacht en zorg weer, die zo kenmerkend is in deze groep.

De behoefte aan Nederlandse les wordt ook allemaal door de vrouwen van de praatgroep vervuld. Elke donderdagochtend geven vrouwen o.l.v. Tony de Beer gratis – lees met liefde – Nederlandse les, op individueel niveau. Ook helpen veel dames elkaar in de huiskamers met examens, lessen, schoolwerk etc. De stichting ‘Hier Een Kans=Daar Een Kans’ boekt grote successen. Zowel hier in Nederland als in de thuislanden van vluchtelingen, migranten en andere hulpbehoevenden in den verre worden mensen individueel en direct geholpen. De vrouwen organiseren zelf van alles om zoveel mogelijk geld te genereren, want hulp is veel nodig. Dan is er nog de site. Er is een hele leesbare en toegankelijke website van duproco.com, die altijd up-to-date is De site bestaat alweer enkele jaren en is www.vrouwenpraatgroep.nl gedoopt.

Initiatieven van vrouwen worden aangemoedigd. Zij helpen elkaar de drempels over. Om kleding te maken of te vermaken is er een zeer vaardige naaister binnen de organisatie. Wil iemand op een Tibetaanse wijze gemasseerd worden? Er wordt aan gewerkt. Wil iemand een vreemde keuken uitproberen? Het koken op verzoek gaat fantastisch. Om totaal te ontstressen is er binnen de Vrouwenpraatgroep een hele goede klankschalenspeelster, die elke eerste dinsdagavond van de maand een klankconcert geeft. Niet voor eigen gewin, maar om een leefbare situatie voor allemaal te creëren.

Alles is terug te vinden op de site. Iedereen gebruikt zijn vaardigheden om een steentje bij te dragen. Vanuit zorg voor jezelf en de ander ontstaan er steeds nieuwe initiatieven, die tot wasdom komen met hulp van deze of gene uit de groep. Een sociaal netwerk! Een netwerk dat ergens voor staat! Het Klompenfeest, al jarenlang ondersteund door kapper Koolman, krijgt dit jaar een frisse nieuwe start! Bert en Joke Koolman gaan samen met de vrouwen iets heel moois presenteren ter gelegenheid van het klompenfeest in het eerste weekend van september. De pröttelpot biedt bijna elke maand de mogelijkheid kennis te nemen van culinaire hoogstandjes uit de hele wereld. 12 september is er een pröttelpot om half zes in Bethel in de Posterenk, Grotenhuisweg 13. Het thema van die maaltijd is: ‘De hangende tuinen van Babylon’. Meer mag er van de koks nog niet over gezegd worden. Maar ieder die zich alvast wil vergewissen van een plekje aan tafel kan zich melden via de telefoon: (0571).261715 (met antwoordapparaat), of mailen via: marthekedebets@hotmail.com.

Elke maandagochtend zijn alle vrouwen welkom in de bieb op het marktplein tussen 9.00 en 12.00 uur.

Een typische vrouwenaangelegenheid. Maar, alle andere activiteiten zijn voor iedereen!

De Vrouwenpraatgroep is een begrip geworden en wil haar werk verder uitbreiden, want er liggen nog veel initiatieven in de week.